Hur skriver man ett giltigt kontrakt?

Innehållsförteckning

Hur skriver man ett giltigt kontrakt?

Hur skriver man ett giltigt kontrakt?

Vad som krävs för ett giltigt avtal, enligt huvudregeln, är att anbud och accept stämmer överens med varandra. Det kan således ske såväl skriftligt som muntligt. Om avtalet kräver viss särskild form för giltighet står det angivet i lag.

Kan avtal vara?

Ett avtal är en överenskommelse varigenom fysiska eller juridiska personer (parter) grundar ett rättsförhållande mellan varandra. Vissa, framför allt skriftliga avtal, kan också benämnas kontrakt. Avtal inom internationell rätt benämns traktat. Endast den som har rättshandlingsförmåga kan ingå avtal.

Vad är ett skriftligt avtal?

  • Syftet med ett skriftligt avtal är att parterna skriver ned vad de har kommit överens om. Muntliga avtal gäller, men det kan bli svårt att bevisa vad som är överenskommet. Den som påstår något måste kunna styrka det. Det är alltså mycket bättre med ett kort avtal än inget avtal alls.

Vad är ett avtal mellan två parter?

  • Endast de som omnämns som parter i avtalet är bundna till avtalet. Ett avtal mellan två parter kan inte binda en tredje part. Däremot kan andra än de som är parter vara berättigade enligt avtalet. Det förekommer t.ex. för avtal som tecknas för en koncern eller motsvarande.

Vad är ett anställningsavtal?

  • Ett anställningsavtal är ett avtal mellan dig som arbetsgivare och den anställda. Anställningsavtalet kan vara muntligt, men vissa väsentliga delar måste du lämna skriftligt.

Relaterade inlägg: