Vad smakar Stiltonost?

Innehållsförteckning

Vad smakar Stiltonost?

Vad smakar Stiltonost?

Stilton är en vacker ost, med en insida marmorerad med blåmögel och med en mjuk och krämig men smulig konsistens. Smaken är intensiv, fyllig och komplex med nötaktiga toner och en tydlig sälta som ligger kvar på tungan.

Vad innehåller mögelost?

Mögelost är ostar där vissa mögelarter, framför allt av släktet Penicillium, används för att ändra ostens smak och konsistens och för att ge den bättre hållbarhet. Mögelostarna delas vanligen upp i vitmögelostar och grönmögelostar.

Hur smakar grönmögelost?

De är krämiga i konsistensen och ofta milda och goda i smaken. De kan också ha inslag av lite nötiga toner i smaken. När man gör en vitmögelost tillsätter man en mögelkultur till ostmassan.

Kan man frysa Stilton?

Blåmögelost – Stilton, ädelost, gorgonzola Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

Vad är skillnad på ädelost och mögelost?

Ädelost är en svensk beteckning på grönblåmögelost som är tillverkad i Sverige. I resten av världen säger man, åtminstone om man är engelsktalande, Blue Cheese och därför börjar benämningen blåmögelost få fäste även hos oss.

Är det nyttigt att äta mögelost?

Smörsyra är en anti-inflammatorisk fettsyra som kan vrida upp kroppens energiförbrukning, förbättra insulinresistensen och motverka fetma. Fermenterade mejeriprodukter – särskilt mögelostar – har även i tidigare forskning visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Relaterade inlägg: