Vad smakar blåmögelost?

Innehållsförteckning

Vad smakar blåmögelost?

Vad smakar blåmögelost?

När man tillverkar blåmögelost så stryks osten med sporer från mögelsvampen Penicillium roqueforti. ... Den första av alla ostar som märktes med AOC. Smaken är ren, kraftig och salt med en fuktig och smulig konsistens.

Är gorgonzola ädelost?

Grön- och blåmögelostar Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Bleue de Bresse. ... En svensk beteckning för grönmögelost (blåmögelost) är ädelost.

Hur gör man grönmögelost?

För att tillverka blåmögelost tillsätts först mögelkultur, till exempel penicillium roqueforti i ystmjölken. För att möglet sedan ska sprida sig genom hela osten, sticker man små hål i osten med hjälp av nålar för att bilda luftkanaler och på så sätt få in syre där möglet kan växa.

Hur smakar ädelost?

Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost. ... Kvibille Mejeri i Halland har lång tradition när det gäller att tillverka blåmögelostar. Gräddädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak. Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys.

Vad är skillnaden mellan Vitmögel och blåmögelost?

Blå- och vitmögelost i kombination Möglet utvecklas sedan i de luftkanaler som bildas. Vitmögelkulturen sprayas över osten, vilket gör att osten möglar från två håll samtidigt. Ostarna är krämiga, milda ostar som varierar i smak, styrka och konsistens beroende på fetthalt och mjölkråvara.

Är gorgonzola gott?

Osten är en bra smakkompis till frukter som päron, eller kan med fördel smältas ner i en risotto eller serveras tillsammans med polenta. Den används ofta som topping på pizza eller i sallader. Tillsammans med tre andra mjuka ostar är gorgonzola en av de viktigaste ingredienserna på pizza quattro formaggi.

Relaterade inlägg: