Vad smakar vinbär?

Innehållsförteckning

Vad smakar vinbär?

Vad smakar vinbär?

Bären är svarta, söta och mycket smakrika. Svarta vinbär innehåller en hög C-vitaminhalt. C-vitaminhalten i svarta vinbär är ungefär fyra gånger så hög som i apelsiner. Svarta vinbär har en karaktäristisk doft som kommer från de små gulbruna hartskörtlar som sitter på bladen, framförallt på undersidan, och på bären.

Vad innehåller svarta vinbär?

100 g bär innehåller ungefär 150 mg C-vitamin. Förutom Vitamin C innehåller svarta vinbär även följande vitaminer: Vitamin A: Svarta vinbär innehåller en liten del av A-vitamin. Vitamin E: I likhet med andra antioxidanter finns E-vitamin i frukt och grönsaker med starka färger.

Hur odlar man svarta vinbär?

Vinbärsbuskar bör odlas i ett varmt men luftigt läge. Blomningen sker tidigt och vårfrost kan kan göra att skörden försämras. Marken ska bestå av mulljord och vara vattenhållande. Vinbär går att odla på de flesta jordar, men för en bra skörd bör jorden inte vara alltför sand- eller lerhaltig.

Är Svartvinbärssaft nyttigt?

Svartvinbärssaft från affären innehåller ofta mycket socker och endast en liten andel svarta vinbär. Du bör därför hellre koka din egen saft. Det höga C-vitamininnehållet i svarta vinbär bidrar till ökat upptag av järn i kroppen. De aktiva ämnena i svarta vinbär har visat sig bidra till immunsystemets normala funktion.

När växer svarta vinbär?

Svarta vinbär blommar i maj-juni med grönaktiga blommor. Bären börjar mogna i juli. De svarta bären är de nyttigaste av alla vinbär. De innehåller 4ggr så mycket C-vitamin som en apelsin.

Hur gödsla man svarta vinbär?

Gödsling: Gödsla med ca 2 kg kogödsel/m2 varje var, eller "en näve". s k fullgödsel utan för högt kväveinnehåll. Alltför riklig kväve gödsling leder till veka buskar och gynnar mjöldagg. Skötsel: Det är bra att täcka marken under buskarna med organiskt material som halm eller bark.

Relaterade inlägg: