Hur smakar stolt fjällskivling?

Innehållsförteckning

Hur smakar stolt fjällskivling?

Hur smakar stolt fjällskivling?

Stolt fjällskivling smakar kött Hattar på stora exemplar kan stekas som de är, med salt och peppar på. De kan också paneras först och många liknar den panerade fjällskivlingshatten vid en skogens kotlett. Smaken är nötig, lite som mandel, och stekta hattar utan panering smakar nästan på pricken som stekt ägg.

Vilken svamp kan förväxlas med stolt fjällskivling?

Svar: Den art man lättast förväxlar med stolt fjällskivling är släktingen rodnande fjällskivling. Den senare har orsakat lättare förgiftningsfall och rekommenderas inte som matsvamp. Man skiljer arterna lättast åt genom att titta på foten nedanför ringen.

När växer stolt fjällskivling?

Kött vitt, med en behaglig nötlik smak och lukt. Växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige.

Hur tillreder jag stolt fjällskivling?

Smörstekt stolt fjällskivling

  1. Bryt försiktigt loss foten.
  2. Skölj av hatten försiktigt under rinnande kallt vatten (lamellerna på undersidan)
  3. Lägg ca 50 g smör (eller margarin) i en stekpanna. ...
  4. Salta en aning med saltkvarn.
  5. Dela svampen i lagom stora munsbitar och lägg på en bit rostat bröd.
  6. Servera genast.

Kan man Förvälla stolt fjällskivling?

hacka foten och därefter förvälla tills relativt vattenfritt. Häll i en skvätt vatten i början, det är svårt att förväxla en så torr svamp. Frus sedan in. Tillagas bara som smörstekt med svartpeppar och salt.

Kan man äta foten på Stolt fjällskivling?

Foten/ stjälken använder vi inte, då den är träig, men ringen tycker vi om att äta, den är så skör och tunn och blir lätt knaprig i stekpannan och äts ofta på stående fot. ... Det finns en släkting som heter rodnade fjällskivling som anses kunna ge obehagskänslor om man äter den rå.

Kan man torka stolt fjällskivling?

Stolt fjällskivling går utmärkt att torka.

Relaterade inlägg: