Vad kan påverka vården så att den inte blir jämställd?
Vad kan påverka vården så att den inte blir jämställd?
Det finns flera faktorer som kan hindra vården från att vara tillgänglig för alla på lika villkor. Det kan handla om geografiska, fysiska och språkliga hinder, men även om bristande tillit eller upplevd diskriminering.
Hur sjuksköterskan kan arbeta för en jämlik vård?
För att nå målet om en jämlik vård och hälsa för hela befolkningen behöver alla sjuksköterskorarbeta promotivt och preventivt. Sjuksköterskor har ansvar för att påverka utvecklingen,delta i samhällsdebatten och förmedla sin kunskap om hur människors sociala ochekonomiska villkor inverkar på hälsa och vård.
Vad innebär jämställd vård?
- Jämställd vård innebär att kvinnor och män i lika stor utsträckning får vård utifrån sina behov, och att vården håller en god kvalitet oavsett patientens kön.
Vad innebär jämlik vård?
- Jämlik vård innebär att bemötande, vård och behandling ska ges på lika villkor till alla oavsett kön, ålder, bostadsort, funktionalitet, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning, och oavsett kombinationer av dessa.
Varför arbeta för ökad jämställdhet?
- Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. Målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.