Vad som kännetecknar en saga?

Innehållsförteckning

Vad som kännetecknar en saga?

Vad som kännetecknar en saga?

Saga (efter det germanska verbet motsvarande svenskans säga; 'något sagt', 'utsaga') är en litterär genre. En saga är en fantastisk berättelse som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen.

Vad kännetecknar folksagor?

Man kan dock urskilja några saker som är typiska för en svensk folksaga: En folksaga är sällan särskilt lång. Den skall vara så lång som man kan uppehålla barns intresse runt en eld eller innan de går och lägger sig. Den skall ta maximalt en timme att berätta högt, men vanligtvis tar det bara runt en kvart.

Hur gamla är folksagorna?

Folksagor har berättats för barn i flera tusen år, och den mest kända sagosamlingen är Tusen och en natt på arabiska, där muntliga återberättade berättelser från 800 f Kr återfinns.

Vad är Enepisodisk?

Kan vara enepisodisk eller flerepisodisk. Handlingen utspelar sig i en fiktiv, stiliserad sagovärld. Är en komplicerad form att behärska som berättare, då den kan vara lång och bestå av många episoder som ska följa ett visst schema.

Vilka är äldst folksagor eller Konstsagor?

Bröderna Grimms sagor från 1812. Den innehåller över 200 sagor, bland annat ”Rödluvan och vargen” (i en annan version än Perraults), ”Rapunzel”, ”Hans och Greta”, ”Törnrosa”, ”Snövit”, ”Snövit och Rosenröd” och ”Stadsmusikanterna från Bremen”. Asbjørnsens och Moes Norske Folkeeventyr gavs ut mellan 18.

När började man berätta sagor?

Sagan är gammal. Förmodligen har den berättats från det att människor först kunde börja berätta (Nettervik, 2002). Och givetvis var den muntlig. De första sagorna som skrevs ner var i Indien på 200-talet f.Kr.

När kom sagor?

Den äldsta rena sagan som vi känner till är Hryggjarstykki, skriven av Eiríkur Oddsson runt 1160. Eiríkur var en uppsökande författare som reste till Bergen och bodde där en längre tid.

Relaterade inlägg: