Vad menas med joniserande strålning Quizlet?

Innehållsförteckning

Vad menas med joniserande strålning Quizlet?

Vad menas med joniserande strålning Quizlet?

Vad innebär joniserande strålning? Att en strålningsbärare (foton eller materiell partikel) med tillräckligt mycket energi kan frigöra en elektron från en atom eller molekyl och då bilda en jon. ... Dess energi, eftersom atomer har olika jonisationsenergi (det krävs olika mycket energi för att jonisera olika atomer).

Hur kan man stoppa joniserande strålning?

Page 1

  1. Så här kan man stoppa. Strålning som träffar materia överför en del av sin energi till materiens atomer. ...
  2. Tunt papper stoppar. Alfastrålning har en räckvidd i luft på bara några få centimeter. ...
  3. Fönsterglas hindrar. ...
  4. ALFASTRÅLNING. ...
  5. BETASTRÅLNING. ...
  6. GAMMASTRÅLNING. ...
  7. Lätt att mäta strålning. ...
  8. Bly och betong stoppar.

Vad är gammastrålning Quizlet?

Terms in this set (3) Betastrålning består av elektroner, som kallas betapartiklar. Det är neutroner i atomkärna som omvandlas till elektroner, som sedan sätts ut ifrån atomkärnan. Gammastrålning består inte av partiklar som lämnar kärnan. Gammastrålning är en typ av strålning som ljus, elektromagnetisk strålning.

Vad är alfastrålning Quizlet?

Vad är alfastrålning? Alfapartiklar som består av 2 protoner + 2 neutroner vilket motsvarar en heliumkärna. Eftersom kärnan saknar elektroner kan den försöka ta det från andra ämnen och är därför skadlig. Strålningen kan stoppas med något så tunt som papper och kan endast komma in i kroppen genom till exempel munnen.

Vilken sorts joniserande strålning är svårast att skydda sig mot vad är det bästa skyddet?

Gammastrålningen är liksom ljuset en elektromagnetisk vågrörelse. Gammastrålning är vanligen mycket genomträngande. Det är svårare att skydda sig för extern gammastrålning än att skydda sig för annan strålning.

Hur funkar radioaktivitet?

Joniserande strålning är så energirik att den kan rycka loss elektroner från de atomer som den träffar och förvandla dem till positivt laddade joner, jonisering. Exempel på joniserande strålning är röntgenstrålning och strålning från radioaktiva ämnen som uran i kärnkraftverk.

Relaterade inlägg: