Vad spelar det för roll om du är kille eller tjej?

Innehållsförteckning

Vad spelar det för roll om du är kille eller tjej?

Vad spelar det för roll om du är kille eller tjej?

Jämställdhet är att killar och tjejer har samma rättigheter, och samma möjligheter att påverka sina egna liv och samhället. Jämställdhet är att både killar och tjejer bestämmer över sina egna kroppar och sin sexualitet. Jämställdhet innebär också att ingen ska behandlas olika på grund av sitt kön.

Hur ska en tjej vara enligt normen?

Dessutom förväntas vi vara på vissa sätt beroende på vilket kön vi har. Förväntningarna handlar om till exempel utseende, intressen och sex. Men egentligen borde alla få se ut och vara som de vill, oavsett vad andra tänker. Många mår bättre när de inte känner att de behöver anpassa sig till vad andra tycker.

Vad är typiskt för tjejer?

Typiskt tjejer. Att genomföra övningar och insatser, ta snabba beslut i krävande situationer och leda andra. Typiska tjej- och killgrejer. Ett engagemang hos oss passar lika bra oavsett kön.

Hur är det att vara kille i dagens samhälle?

En kille ska klara sig på egenhand, även genom dem hårdare perioderna i livet. Att söka hjälp hos andra är inte på kartan. Normen säger tydligt också att det är helt acceptabelt att som kille ha ett utåtagerande och våldsamt agerande mot andra och för att visa känslor.

Hur ser män om det är en kille eller tjej?

För de som vill veta könet på bebisen så är det alltid en stor fråga om hur länge de måste vänta för att få veta. Du kanske väljer att själv ta ett blodprov eller urintest för att så fort som möjligt få veta om det är en flicka eller pojke. ... Många anser att ultraljud är det säkraste sättet att få reda på könet.

Vad säger normen?

Normer är oskrivna regler i samhället som vi har att förhålla oss till. De sätter ramar och är en förutsättning för att vi ska fungera tillsammans. ... Men normer uppstår inte av sig själva. Det är vi människor som skapar dem och vi kan också ifrågasätta och förändra dem.

Vad är typiskt för killar?

Typiska killnormer kan vara att du förväntas stå ut med och använda dig av lite våld i vardagen. Det kan exempelvis handla om ”skojbråk”, i form av knuffar och ryggdunkar i korridoren. Eller att snacka och skämta på ett sätt för att trycka ned varandra.

Relaterade inlägg: