Var tillsätts galla?

Innehållsförteckning

Var tillsätts galla?

Var tillsätts galla?

I den första delen av tunntarmen tillsätts bukspott och galla. Dessutom neutraliseras det sura innehållet med buffrande ämnen som tillsätts med galla, bukspott och tarmsaft. Bukspottet innehåller enzymer, som spjälkar näringsämnena.

Vad är galla för något?

Galla bildas i levern Gallan innehåller bland annat gallsyror, gallfärgämnen, hormoner, vatten och salter. Gallan behövs för att bryta ner fettet i maten. På leverns baksida passerar den så kallade levergången ut ur levern. Här går också blodkärl till och från levern.

Vad är Gallsalternas funktion?

Gallsalter är nödvändiga för resorptionen av fett från tarmen. De cirkulerar i det enterohepatiska kretsloppet, där merparten (95 %) av gallsalterna återresorberas i distala ileum och återtransporteras till levern via portablodflödet.

Var tömmer sig galla?

Den bildar bukspott, eller pankreassaft som den tömmer ut i tolvfingertarmen för att underlätta matsmältningen. Bukspottet leds genom en gång (bukspottkörtelgången) som går ihop med gallgången, så att både galla och bukspott töms ut i tarmen.

När utsöndras galla?

Gallblåsan börjar tömmas redan när föda når magsäcken, men den starkast stimulerande effekten har kolecystokinin som utsöndras i blodet av tolvfingertarmens slemhinna, vilket sker när födans fettsyror når hit ungefär en halvtimme efter måltidens intagande.

Relaterade inlägg: