Kan dras på stråke?

Innehållsförteckning

Kan dras på stråke?

Kan dras på stråke?

Hos stråkinstrumenten alstras tonen i första hand genom att en stråke dras över strängen och ljudet förstärks sedan i resonanslådan. De kan också spelas pizzicato, genom att knäppa strängarna med fingrarna.

Finns för stråke?

Ett stråkinstrument är ett instrument där man använder en stråke när man spelar på instrumentet. Det finns flera olika sorters stråkinstrument som fiol eller violin, altfiol eller viola, cello, kontrabas och även nyckelharpa.

Hur Hartsar man en stråke?

Man hartsar stråken genom att gnida hartset mot taglet från froschen till spetsen ett par gånger i långa jämna drag. Upprepa inte för många gånger då stråken lätt blir överhartsad. Ha alltid en mjuk trasa till hands för att frigöra strängar, instrument och stråkstång från hartsrester efter varje gång du spelat.

Hur håller man en stråke?

Att hålla stråken Utgångspunkten när du håller stråken, är liksom med vänster hand, at utnyttja att handens fingrar är svagt böjda, när man slappar av. Lägg höger hand på bordet och slappna av fullständigt. Lägg märke till at tummen är svagt böjd när du slappar av helt.

Vad är Fiolstråkar gjorda av?

  • Glasfiber (1)
  • Kolfiber (20)
  • Trä (11)

Hur använder man harts?

Harts används i samband med stråkinstrument för att få stråken sträv genom att hartset dras mot stråkens tagel. I pulverform används det även bland annat av balettdansare för att balettskorna ska få bättre fäste och inte halka på golvet, liksom av tyngdlyftare och cirkusartister för bättre handfäste.

Har tagel som Hartsas?

Om du har dåligt tagel kanske inte hartset fäster ordentligt. Som nödlösning kan du hartsa taglet med en sockerbit först och sedan vanligt harts. ... Bäst är förstås att tagla om stråken.

Relaterade inlägg: