Vad menas med väckelserörelse?

Innehållsförteckning

Vad menas med väckelserörelse?

Vad menas med väckelserörelse?

En väckelse är en period av ökad religiös aktivitet. Väckelserörelser är kända från kristendomen men även inom andra religioner som islam och hinduism, något som i vissa fall lett till bestående organisationer eller trossamfund.

Vad händer under ett husförhör?

Husförhör var ett slags religionsförhör som prästen utförde på sina församlingsbor. Prästen kom till de olika hemmen och förhörde alla huvudstycken i Luthers lilla katekes, som var läroboken i kyrkans och statens tro. ... Vid dessa förhör förde prästen anteckningar om vad var och en kunde och vilka som var läskunniga.

Vad hände med kristendomen under 1900 talet?

Det var i samband med urbaniseringen som den kristna tron upphörde att vara samhällets och människornas sammanhållande band. När Sverige industrialiserades började en väldig folkvandring till städerna från mitten av 1800-talet och den blev dödsstöten för det agrara samhället.

Vad kan det finnas för orsaker till att väckelsen växte fram?

Väckelsen har sin grund i pietistiska strömningar. Den spreds från person till person, ibland via predikanter och kolportörer (kringresande bokförsäljare). När läskunnigheten ökade - folkskolan infördes 1842 - kunde man sprida biblar och andra skrifter. Överallt anordnade man väckelsemöten.

Relaterade inlägg: