Vad stimulerar till benbildning och vad gör skelettet svagare?

Innehållsförteckning

Vad stimulerar till benbildning och vad gör skelettet svagare?

Vad stimulerar till benbildning och vad gör skelettet svagare?

Skelettet omsätts ständigt – bryts ned av osteoklaster och byggs upp igen av osteoblaster. ... remodellering – en process som svarar för omsättning av skelett och frisättning av kalcium och fosfat. Det är just remodelleringen av moget ben som är involverad vid uppkomst av benskörhet.

Vad kallas benbildande celler?

Nedbrytningen av benvävnaden beror av osteoklasten som är en flerkärnig jättecell som resorberar, eller äter upp, benvävnad. Den benbildande cellen heter osteoblast.

Vad är benbildning beroende av?

Benbildning är beroende av flera hormoner. Vilka är dessa? Var produceras de och hur reglerar de benbildningen? De aktuella hormonerna har även effekter på andra målorgan än ben.

Vad är benbildning?

Ossifikation, benbildning, den process då ben bildas av brosk och andra benliknande vävnader. Ben kan bildas på två sätt, direkt benbildning och indirekt benbildning.

Vad kallas de celler som bryter ner mineraliserad Benmatrix?

Osteoblasten är en omogen osteocyt och producerar matrix och när den är omgiven av detta blir den en osteocyt. Osteocyter ligger alltid inbäddade i benets hårda matrix (i osteoid). Osteoblasterna ligger i en osteoblastsöm i utkanten av benet (utanför det mineraliserade benet).

Relaterade inlägg: