Vad står det på Rökstenen?

Innehållsförteckning

Vad står det på Rökstenen?

Vad står det på Rökstenen?

På framsidan handlar gåtorna om dagsljuset som vi behöver för att läsa runorna, och på baksidan finns gåtor som antagligen handlar om runstensristandet och runraden. Tidigare forskning har behandlat Rökstenen som en helt unik runsten som skulle anspela på hjältedåd ingen längre vet något om.

Vad är det för speciellt med Rökstenen?

Rökstenen är den mest mytomspunna runstenen i vårt land, kanske i världen. Den restes under 800-talet av en man som hette Varin för att hedra sin döde sons minne. ... Det har sagts att Rökstenen är vår första svenska dikt och den måste redan då den restes ha betraktats som ett litterärt och konstnärligt mästerverk.

Vad står det på runstenen Rökstenen?

VAD STÅR DET PÅ RÖKSTENEN? Flera forskare har försökt att tolka stenen ända sedan man tog loss den ur Röks kyrka 1862. Flera olika tolkningar har framförts och på senare år har forskningen runt stenen med nya teorier blommat ut. Rökstenen kan ses som en minnesten över en död son.

Hur många runor finns det på Rökstenen?

Det finnsrunor bevarade från 800-talet och den fyra ton tunga Rökstenen är den främsta av av alla. Den har runor på alla sidor, även smalsidorna och uppe på stenen. På framsidan finns 280 runor medan flest finns på baksidan som har runt 450 runor. Runorna är ristade så att alla kan läsas av den som står på marken.

Hur lång är Rökstenen?

Rökstenen är nästan 4 meter hög (ca 382 cm hög, varav 125 cm under marken, 138 cm bred samt mellan 19 och 43 cm tjock). Den väger 4,5 ton. På grund av sin storlek tror man att den stått nära den plats där den idag står. Rökstenen är ristad i finkornig granit.

Vad står det på Rökstenen i Östergötland?

RÖKSTENENS TEXT

  • Till minne av Vämod står dessa runor.
  • Men Varin skrev dem, fadern, till minne av den döde sonen.
  • Jag säger de unga det, vilka de två stridsbytena var.
  • som tolv gånger blev tagna som krigsbyte.
  • båda på en gång från man efter man. ...
  • ra vem som för nio släktled sedan miste livet.
  • hos reidgoterna och han dog.

Relaterade inlägg: