Hur uppkommer UV-strålning?

Innehållsförteckning

Hur uppkommer UV-strålning?

Hur uppkommer UV-strålning?

Ultraviolett strålning, UV-ljus, kommer från solen men också från konstgjorda ljuskällor som solarier, kvartslampor och svetsutrustning. Strålningen har kortare våglängd än det synliga ljusets. Den mest kortvågiga delen av UV-ljuset, kallad UVC, absorberas av atmosfärens ozonlager.

Vilken typ av strålning stoppas av ozonlagret?

Ultraviolett strålning är en typ av strålning som går igenom luft, men som stoppas av ett annat ämne i atmosfären: ämnet ozon.

Vad skyddar oss från UV-strålning?

Ozonskiktet i atmosfären filtrerar bort stora delar av den skadliga delen av UV-strålningen och begränsar mängden UVB-strålning som når jordytan. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer.

Hur farligt är UV-strålning?

UVA-strålning UVA gör pigmentet i huden mörkt. UVA tränger in i hudens djupare skikt. Strålningen får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden.

Hur mäter man UV-strålning?

UV-strålning kan mätas med en radio- meter, spektroradiometer eller dosime- ter (A&H 2002).

Hur reagerar freoner med ozon?

Miljöproblem – Freoner Människan har under 19-talet använt ämnen som kallas för klorfluorkarboner (CFC på engelska), mer kända som freoner, vilka bryter ned ozon i stratosfären. Freoner gör att ozon bryts ned utan att ta upp UV-strålning, vilket resulterar i att mer UV-strålning släpps igenom ozonlagret.

Vad är UVA-strålning?

  • UVB-strålning 1 Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. 2 Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. 3 UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA gör.

Vad är ultraviolett strålning?

  • Ultraviolett strålning, även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Förledet ultra (latin för 'bortom') kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.

Vilka egenskaper har UVB-strålningen?

  • UVB-strålningen har även dessa egenskaper: 1 Att starta produktionen av D-vitamin i huden. 2 Att öka produktionen av vissa celler i huden och göra den tjockare. 3 Att öka mängden pigment i huden.

Relaterade inlägg: