Vad styr bankernas ränta?

Innehållsförteckning

Vad styr bankernas ränta?

Vad styr bankernas ränta?

Det som styr bankernas räntor är konkurrensen på marknaden. Hur det fungerar kan förklaras med ett exempel. Anta att bank A lånar pengar från Riksbanken för en utlåningsränta på 2 procent. För att täcka den räntekostnaden samt få en ränteintäkt så tar banken en utlåningsränta som är högre än 2 procent.

Hur kommer räntan att utvecklas?

Vår bedömning är nu att reporäntan kan komma att höjas med 0,25 procentenheter redan runt halvårsskiftet 2023. ... Den rörliga boräntan (3-månaders) väntas stiga till 2,2 procent till januari 2024, vilket är en upprevidering sedan föregående prognos med tre tiondelars procentenhet (se bifogad tabell).

Vem bestämmer över räntan?

Långivaren bestämmer räntan Räntesatsen på lånet beror på vilken risk långivaren tycker att det är att låna ut pengar till dig. Den risken beror på din återbetalningsförmåga och vilken säkerhet du kan ställa för lånet. Ju bättre dessa faktorer är, desto lägre kan räntan bli.

Hur har räntan förändrats?

Den genomsnittliga snitträntan hos bankerna i maj 2020: Vi kan alltså konstatera att vi idag har en reporänta på 0.25 procentenheter högre än i maj 2015 och att bankernas rörliga snitträntor ligger i genomsnitt 0,04 procentenheter lägre. ... Snitträntorna på bundna lån på 5 år har sjunkit mest - med 0,57 procentenheter.

Relaterade inlägg: