Vad menas med jordabalken?

Innehållsförteckning

Vad menas med jordabalken?

Vad menas med jordabalken?

Jordabalken (JB) var en av nio balkar i 1734 års lag som avhandlar rättsliga bestämmelser angående fast egendom. I både Sverige och Finland har 1734 års jordabalk upphävts och ersatts med nya lagar med samma namn. ... Det tolfte kapitlet i den svenska jordabalken brukar oegentligt ibland kallas hyreslagen.

Vad reglerar jordabalken?

Jordabalkens regler tillhör den allmänna fastighetsrätten och rör främst rättsförhållanden mellan enskilda personer. Jordabalken är indelad i två avdelningar. Den första avdelningen (1-18 kap.) innehåller regler om fast egendom, medan den andra avdelningen (19-24 kap.)

Vad ingår i ett köp av en fastighet om parternas avtal inte ger vägledning?

Avtalet om köp av fast egendom är ett sk formalavtal. ... 2) Köpehandlingen ska undertecknas av både säljaren och köparen. 3) Handlingen ska innehålla uppgift om (i) köpeobjektet (lämpligen fastighetens registerbeteckning) och (ii) köpeskillingen. 4) Det ska finnas en sk överlåtelseförklaring i köpehandlingen.

Vilka regler i JB 4 kap är delvis Indispositiva?

4 kap 19 § jordabalken kan avtalas bort Felreglerna i jordabalken är dispositiva, vilket innebär att parterna kan avtala bort dem. Detta gäller även när reglerna ersatts av ett villkor som är till nackdel för köparen, såsom att denne avstår från att göra anspråk mot säljaren på grund av ett dolt fel.

Relaterade inlägg: