Vad gjorde man för 100 år sen?

Innehållsförteckning

Vad gjorde man för 100 år sen?

Vad gjorde man för 100 år sen?

Bestraffning i skolan. Man fick lov att aga barn, att bestraffa dem med slag. Fröken kunde smälla barnen på fingrarna med linjal, ställa barnen i skamvrån eller på annat sätt bestraffa dem. Det var tillåtet att slå barn i skolan ända fram till 1958. Och förr fick barnen dessutom betyg i uppförande och ordning!

Hur länge gick man i skolan för 100 år sedan?

Efter sjätte klass var folkskolan slut. Då var barnen 13 år gamla. Det fanns en fortsättnings-skola som var sex veckor lång, men efter den slutade de allra flesta barn i skolan för gott. Då var de vuxna nog att börja arbeta!

Vad hade man på sig för 100 år sedan?

Över klänningen bars ofta ett förkläde som såg ut som en slags ärmlös klänning, och som knäpptes bak. Axelpartierna kunde vara dekorerade med volanger. Som ytterplagg användes jackor eller kappor av ylle. På huvudet satt en halmhatt eller ett huckle.

Hur länge har skolan funnits?

1842 beslutades att alla barn i Sverige skulle få en utbildning, men vägen till den skola vi har idag har varit lång.

Hur många år gick man i skolan förr?

Folkskolan var obligatorisk för alla och de allra flesta barn gick den också i sex år, men det kunde skilja sig åt en del. I början av 1900-talet gick knappt vart femte barn mellan 7 och 15 år i folkskola på heltid, en årskurs per klass.

Relaterade inlägg: