Hur delas föräldraledigheten upp mellan föräldrarna?

Innehållsförteckning

Hur delas föräldraledigheten upp mellan föräldrarna?

Hur delas föräldraledigheten upp mellan föräldrarna?

Föräldraförsäkringen är flexibel och ni kan fördela dagarna som ni vill, förutom de dagar som är reserverade för varje förälder. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att informera om eventuella konsekvenser av att inte dela lika på föräldraledigheten.

Får man fråga om föräldraledighet?

Arbetsgivaren får inte missgynna dig i ansökningsprocessen för att du ska vara föräldraledig, du har ingen skyldighet heller att självmant berätta att du väntar barn. Därför finns ingen anledning för arbetsgivaren att fråga om graviditeten.

Vilka fördelar finns det med att båda föräldrarna delar lika på föräldraledigheten?

Många fördelar med jämställd föräldraledighet Det gör barnet tryggare och har betydelse för hela barndomen. När pappan är hemma länge så söker sig barnet lika mycket till pappan som till mamman. Kvinnor blir också mer tillgängliga och attraktiva på arbetsmarknaden, vilket förstås gynnar båda föräldrarna.

Hur stor del av föräldraledigheten tas ut av män?

Få föräldrar delar lika på föräldraledigheten. Förra året tog mammor ut 68,7 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Pappors uttag ökar visserligen, men takten har avtagit det senaste året, visar TCO:s jämställdhetsindex.

Relaterade inlägg: