Vad krävs för att få jämställdhet?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att få jämställdhet?

Vad krävs för att få jämställdhet?

Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Vad handlar jämställdhet om?

  • Jämlikhet. Jämlikhet handlar om alla människors lika värde. Jämlikhet är när alla har samma möjlighet att påverka sina egna liv och samhället, oavsett hudfärg, religion, funktionsnedsättning, kön eller något annat. Jämlikhet handlar alltså om många olika grupper, medan jämställdhet handlar om just killar och tjejer.

Vad är jämställdhet för hållbar utveckling?

  • Jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling. ... För att jämställdheten ska öka måste sociala normer och kulturella värderingar ändras.

Hur kan man arbeta med jämställdhet på en arbetsplats?

  • Att arbeta med jämställdhet på en arbetsplats kan upplevas som självklart och enkelt, men för att få till ett framgångsrikt arbete krävs det också kunskaper i jämställdhet och vad det handlar om. Om möjligt, se till att ha med någon som har den kunskapen med i gruppen.

Varför arbeta för ökad jämställdhet?

  • Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. Målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Relaterade inlägg: