Hur ska Rabarber skötas?

Innehållsförteckning

Hur ska Rabarber skötas?

Hur ska Rabarber skötas?

Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber.

Hur ska man plantera Rabarber?

Rabarber vill ha en stor kruka med hål i botten. Gödsla med kogödsel eller hönsgödsel i samband med planteringen. Första året kan man skörda enstaka stjälkar för att rotstocken skall hinna etablera sig bra. Det är bra om den inte torkar ut det första året, så den kan behöva lite extra vatten.

När kan man börja ta av Rabarber?

När syrenen blommar är det rabarbertid Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Hur får man fina Rabarber?

Rabarber kräver inte mycket skötsel. Första året är det viktigt att undvika torka men det är alltid bra att vattna lite extra under torra perioder. Lägg gärna på lite gräsklipp då och då för extra näring. Gödsla gör man tidigt på våren med stallgödsel eller kompost.

Kan man äta rabarber som blommar?

Skörda innan stjälken går i blom. Blomman tar kraft från plantan. När du ser att en blomma är på väg att bildas så kapa den stjälken ända nere vid marken så kommer det nya stjälkar hela tiden och du kan skörda i stort sett hela sommaren.

Hur tar man skott på rabarber?

Man gräver eller skär loss en eller flera bitar av en plantas rötter och gör nya plantor av dem. Man ställer sig ovanför en rabarberplanta och letar efter de knoppar/ blad som sitter längst ut från plantans mitt. Tänk dig att varje planta skjuter upp från olika små grupper.

Varför hink över rabarber?

Förra året fick vi fin rabarber mycket tidigt på året genom att lägga över höga, svarta hinkar över några plantor och sedan isolera den med en hög halm ovanpå. I mörker och värme får plantan bråttom att växa och sätter i rask takt spröda, fina stjälkar.

Relaterade inlägg: