Hur ska man sköta en ormbunke?

Innehållsförteckning

Hur ska man sköta en ormbunke?

Hur ska man sköta en ormbunke?

Ställ din spjutbräken på en ljus plats utan direkt sommarsol och låt jordytan torka lätt mellan rejäla genomvattningar. Duscha gärna bladen eller fukta luften omkring växten på annat sätt. Ge krukväxtnäring för gröna växter i halv dos under växtsäsongen och ännu mindre eller inte alls under vintern.

När börjar ormbunkar växa?

Ormbunkar är fantastiska till att mjuka upp med ett långt skönhetsvärde. Det finns sorter för alla lägen. Våren är den enda tid det kan se lite kalt ut innan ormbunkarna kommer igång. Därför är de perfekta att komplettera med vårblommande lökar så är det fint hela året.

Hur ormbunkar förökar sig?

Det kallas vegetativ förökning. De kan också föröka sig sexuellt. Det betyder att den genetiska informationen från plantan blandas om, och blir annorlunda i nästa generation ormbunke. Istället för frön sprider ormbunkar alltså ut som ett damm av små celler: sporer.

Vad kan man göra av ormbunkar?

När ormbunken trivs brukar de själva sprida ut sig bra. Om du ändå vill dela strutbräken är det bäst att göra detta på våren. Förutom att strutbräken har sporer som den förökar sig med skickar den även ut utlöpare. Dessa kan du klippa av och plantera på en annan plats om du skulle vilja.

Hur ofta ska man vattna en ormbunke?

Vattnaofta att jorden aldrig torkar ut men undvik att vatten blir stående i ytterkrukan. Tillsätt regelbundet näringslösning till vattnet. Ormbunkar tycker om fukt så vill du ha en växt i badrummet är det en utmärkt plats.

Var trivs ormbunkar bäst?

Placering och plantering För utomhusplanteringarna är det en halvskuggig till skuggig och fuktig plats som kanske främst är att föredra, och områden runt exempelvis dammar och rabatter passar perfekt. Utomhus vill ormbunken gärna stå i en näringsrik, mullrik och fuktig jord.

Relaterade inlägg: