Var Cato?

Innehållsförteckning

Var Cato?

Var Cato?

Marcus Porcius Cato, även känd som Cato den yngre eller Cato Uticensis, född 95 f.Kr. i Rom, död 46 f.Kr. i Utica i provinsen Africa, var en romersk senator och stoiker, känd för sina konservativa värderingar under romerska republikens slutskede. Han var sonsons son till Cato den äldre.

Vad sa Cato?

I slutet av sitt liv förföljde Cato Roms gamla fiende Karthago med stort hat och han lär ha avslutat alla sina senatstal med orden "Ceterum/Praeterea censeo Carthaginem esse delendam" (För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras) oavsett innehåll.

Var Åke Cato?

Åke Lennart Cato, född 18 oktober 1934 i Malmö, död 9 november 2016 i Malmö, var en svensk författare, manusförfattare och underhållare i press, radio och TV. Cato är främst känd för sina sketcher i Nöjesmassakern tillsammans med Sven Melander, däribland med de två fiktiva kockarna Werner och Werner.

Vad ville Cato Kartago?

Cato den äldre var en av kartagernas mest ihärdiga motståndare och det var han som brukade avsluta sina tal, oavsett ämne, med de bevingade orden ”för övrigt anser jag att Kartago bör förstöras”. Så skedde slutligen också. År 149 f Kr gick romerska legioner till anfall och denna gång jämnades Kartago med marken.

Vad ville Cato förstöra?

Den romerske politikern Cato den äldre brukade avsluta många av sina anföranden i senaten med "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras" (latin: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"). Till slut kom detta att bli något av en introduktion till det tredje puniska kriget 149–146 f.Kr.

Hur slutade tredje puniska kriget?

149 f.Kr. – 146 f.Kr.Tredje puniska kriget / Period

Relaterade inlägg: