Vad gjorde Katie Eriksson?

Innehållsförteckning

Vad gjorde Katie Eriksson?

Vad gjorde Katie Eriksson?

Hon har varit rektor för Helsingfors svenska sjukvårdsinstitut, varit professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi och även vid Helsingfors universitet. Vid sidan om sin professur har Eriksson också haft en klinisk tjänst (ledande överskötare) vid Helsingfors universitetscentralsjukhus.

Vad innebär Katie Erikssons Hälsokors?

Erikssons hälsokors belyser hur de olika dimensionerna av hälsa förhåller sig till varandra och vilken position individen kan befinna sig i (19). För sjuksköterskor är vårdande något av det essentiella i yrket. Enligt Eriksson innebär vårdande att åstadkomma hälsa genom ansning, lekande och lärande.

Vad menar Katie Eriksson med Ansa?

Inom vården beskriver Eriksson (1997) begreppen Ansa, lära och leka vilka är viktiga därför att det är en bekräftelse på människans individualitet samt identitet, att bekräfta en människa är det samma som att se personen som en helhet (Eriksson, 1997).

Vad är ett Hälsobegrepp?

Det hälsobegrepp som skulle ligga till grund är taget från WHO:s definition. Denna definition beskriver hälsobegreppet som ett tillstånd av fullständigt psykiskt, socialt och fysiskt välbefinnande och inte bara att man är frisk från sjukdom.

Vad är Omvårdnadsteoretiker?

Omvårdnadsteorier är olika former av kunskap som används som stöd i sjuksköterskans arbete. Teorierna började utvecklas på 1950-talet i USA, som en reaktion mot att sjuksköterskeyrket blivit allt mer medicinskt inriktat.

Vad är Caritativt vårdande?

I ett caritativt vårdande utgör caritasmotivet grunden för vårdarens praktiska handlande och är en speciell etisk vårdande hållning till patienten. ... Målet är att lindra patientens lidande i en rörelse mot hälsa och (en delad) gemenskap mellan patient och vårdare.

Vad är Caritasmotivet?

Eriksson (1991) synliggjorde caritasmotivet inom vården. Caritas innebär att genom handling uttrycka osjälvisk kärlek till sin nästa (NE, 2013). ... Eros kommer från grekiskan och står för en kärlek som eftersöker njutning (Arman & Rehnsfeldt, 2006).

I vilken av nedanstående teorier är Ansa leka och lära grundläggande begrepp?

”Många vet något om Katie Erikssons begrepp och teorier för vårdvetenskap, men få har läst. Ansa, leka, lära var det väl?

Relaterade inlägg: