Hur tolka C-peptid?

Innehållsförteckning

Hur tolka C-peptid?

Hur tolka C-peptid?

S-C-peptid-resultatet tolkas bäst i relation till ett samtidigt taget P-Glukos, proverna kan med fördel tas icke-fastande samt i samband med hämmande eller stimulerande tester. Maximalt C-peptid-nivå < 1,0 nmol/L vid peroral glukosbelastning talar för bristande insulinproduktion.

Vilka prover tas vid diabetes typ 2?

För att läkarens ska kunna ställa diagnosen typ 2-diabetes behöver du lämna blodprov. Blodprovet P-glukos visar vad du har för blodsockervärde när provet tas. Oftast räcker det med ett stick i fingret för att ta blodprovet.

Vilka blodprover tas vid misstanke om diabetes?

Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.

Vad säger C-peptid?

C-peptid är en biprodukt som bildas vid bukspottkörtelns produktion av hormonet insulin. Hormonet insulin signalerar till våra celler att ta upp socker från blodet så att cellerna sedan kan tillgodogöra sig sockret som energi. När man har ätit en kolhydratrik måltid höjs oftast blodsockernivåerna.

Vilken Blodglukosnivå är ideal för personer med diabetes generellt )?

Fram till 50 års ålder är HbA1c-värdet hos en person utan diabetes normalt inom området 27 – 42 mmol/mol. För personer över 50 år är 31 – 46 mmol/mol normalt. För den som har diabetes är den allmänna målsättningen att HbA1c ska vara lägre än 52 mmol/mol vid typ 1-diabetes och 42 mmol/mol vid typ 2-diabetes.

Har du förhöjt värde av C-peptid?

  • Förhöjt värde av C-peptid. Om analysen visar att du har ett förhöjt värde av C-peptid är det en stark indikering på att det handlar om diabetes typ 2, speciellt om man dessutom har ett högt blodsockervärde. Ofta tar man analys för C-peptid tillsammans med andra blodprov, exempelvis HbA1c.

Vad är skillnaden mellan faste- och C-peptid?

  • Faste-insulin och C-peptid. och C-peptid: 0,39 (0,3 – 2,4). C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen (det är en biprodukt med okänd funktion vid insulintillverkningen). Jag har alltså en låg insulinnivå. Det är väldigt många människor som är emot intag av mejeriprodukter, av olika anledningar.

Vad är s-C-peptid för diabetes typ 2?

  • S-C-Peptid är ett bra mått på endogen insulinproduktion (exogen tillfört insulin innehåller inget C-Peptid). Vid diabetes typ 1 är S-C-Peptid-nivåerna låga. Vid diabetes typ 2 ligger S-C-Peptid-nivåerna inom referensintervall eller är (uttalad) förhöjda.

Vad är maximalt C-peptid-nivå för insulinproduktion?

  • Maximalt C-peptid-nivå < 1,0 nmol/L vid peroral glukosbelastning talar för bristande insulinproduktion. Prov taget 6-10 min efter en glukagoninjektion ska överstiga > 0,6 nmol/L vid behållen insulinproduktion. Höga C-peptidnivåer som inte sjunker efter insulinstimulerad hypoglykemi talar för insulinproducerande tumörer.

Relaterade inlägg: