Vad betyder st på gamla kartor?

Innehållsförteckning

Vad betyder st på gamla kartor?

Vad betyder st på gamla kartor?

Utsnitt från generalstabskartan. Här finns en hel del uppgifter som är intressanta då det bl. a. är utsatt BT = båtsmanstorp och ST = soldattorp.

Hur kan historiska kartor användas som geografisk metod?

Forskare på enheten för Biogeografi och Geomatik har kommit på ett enkelt och snabbt sätt att klassificera markanvändning i historiska kartor. Med den nya metoden har 7069 kartblad digitaliserats av Ekonomiska kartan (källa: Lantmäteriet) som visar markanvändningen från 1900-talets mitt.

Vad är en Häradskarta?

Häradskartan är en ekonomisk karta som påbörjades 1859 och där det sista bladet gavs ut 1934. Kartan gavs i början ut som blad begränsades av häradernas gränser, därav benämningen, som inte är officiell. ... Kartan karterades i skala 1:20 000 i södra Sverige, men trycktes i skala 1:50 0 talet.

Hur hittar jag information om vårt gamla hus?

Lantmäteriet erbjuder en karttjänst på webben, Historiska kartor, med kartor från 1628 och framåt. Här kan du få uppgifter om ägare, hemmansklyvningar och om storskiftet och laga skiften på 1700- och 1800-talen. Lantmäteriet har även den ekonomiska kartan (1935-1978) som baseras på flygbilder och är mycket detaljerad.

Vem ger ut den ekonomiska och topografiska kartan i Sverige?

I RAK-arkivet finns Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och den s.k. Häradsekonomiska kartan; tre stora kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under 1800-1900-talet. Kartorna är i skala 1:10 000 och mindre.

Vad är ett Historiskt kartmaterial?

  • Sverige har ett unikt och omfattande historiskt kartmaterial som sträcker sig ända från tidigt 1600-tal fram till våra dagar. Kartorna är en viktig källa för alla som är intresserade av landskapet och dess historia. I många sammanhang är ett områdes historiska utveckling av stort intresse.

Vilka kartor finns över hela Sverige?

  • Äldre kartor finns över i princip hela Sverige i en eller annan form. Med hjälp av kartorna kan vi till exempel följa hur hela landskapet har omvandlats under senare århundradena på grund av skiftesreformerna. Eller följa en stads förvandling från tiderna före den industrialismens genombrott till dagens utseende.

Vad är olika typer av kartor?

  • Många olika typer av kartor används för att visa hur världen ser ut. Kartor behöver inte alltid användas för att uppmäta avstånd, utan kan även användas för att studera olika teman. Kartor brukar därför delas in två typer: topografiska kartor och tematiska kartor. Topografiska kartor.

Relaterade inlägg: