Vad visar Troponin?

Innehållsförteckning

Vad visar Troponin?

Vad visar Troponin?

Vid misstänkt hjärtinfarkt mäts troponinnivån Troponinet reglerar cellens förmåga att dra ihop sig och att slappna av. Har man förhöjda nivåer av troponin i blodet är det ett tecken på att det finns en skada i hjärtmuskelcellerna – en frisk cell läcker inte troponin.

Varför tas Troponin?

Båda troponinerna är molekyler som ingår i hjärtmuskelceller. De frigörs vid en hjärtmuskelskada, till exempel en hjärtinfarkt. Genom att mäta halten av Troponin T eller Troponin I vid misstänkt hjärtinfarkt ser läkaren om det finns en skada på hjärtmuskeln och hur stor den är.

Hur ofta ska man ta Troponin?

ng/l under 1 timme. Man måste alltså ta minst ett upprepat prov för att kunna utesluta enligt denna algoritm [16, 17]. cTnT >12–40 ng/l. Om cTnT-nivån är >12–40 ng/l krävs upprepade prov med 3 timmars mellanrum för att utesluta hjärtinfarkt.

Vad är TNT prov?

Ett blodprov som mäter förekomsten av hjärtspecifika proteiner, troponiner, används på akutkliniker för att diagnostisera hjärtinfarkt hos patienter med bröstsmärta. ... Troponiner läcker ut i blodet så att de blir mätbara med blodprov vid akut skada, såsom hjärtinfarkt eller blodpropp i lungan.

Vad är TNT värde?

Troponin. Beslutsgränsen för hjärtinfarkt, med högkänsligt TnT, är 15 ng/L. Både Troponin I och T är specifikt för myokardskada men säger ingenting om orsaken. Mätnoggrannheten är bättre än hos tidigare metoder vilket innebär att beslutsgränsen (99:e percentilen) ligger på en mycket låg nivå, 0,015 µg/L.

När sjunker Troponin?

Toppnivåer ses vanligen efter 10 - 14 timmar. En större skada leder till att också bundet TnT frisätts, vilket kan medföra förhöjda värden i blod upp till 2 veckor efter infarkten. Motsvarande gäller för TnI, med den skillnaden att nivåerna sjunker något tidigare (5 - 9 dagar).

Relaterade inlägg: