Vad är EU kontakt?

Innehållsförteckning

Vad är EU kontakt?

Vad är EU kontakt?

Europlug eller europapropp eller eurokontakt är en europeisk standard (EN 50075) för stickkontakter till elektriska apparater. ... Kontakten är konstruerad för maximalt 250V, 2,5A och för att kunna användas i alla sorters uttag i hela Europa inklusive Sverige, utom i Storbritannien och Irland.

Vad menas med 230 400v?

Huvudspänningen 400 V är spänningen mellan två faser, vilket ger fasspänningen (spänningen till neutralledaren) 230 V i ett trefassystem. Förhållandet mellan huvudspänning och fasspänning är alltid roten ur 3. De tre spänningarna är fasförskjutna 120 grader i förhållande till varandra.

Hur fungerar ett eluttag?

Spänningen i våra vägguttag är 230 V. När vi förbrukar ström genom att tända en lampa driver spänningen ström från ena hålet i vägguttaget, genom ena tråden i lampsladden och vidare genom lampan. ... Sedan går strömmen tillbaka genom den andra tråden i lampsladden och det andra hålet i vägguttaget.

Vad är Standardspänningen i ett vägguttag inom EU?

230 volt ±10% 50 Hz. Standardspänningen i alla vanliga enfas vägguttag. I ett trefassystem kallas denna fasspänning och är spänningen mellan var och en av de tre faserna och neutralledaren i den till elcentralen inkommande ledningen. ... De är trots det tillåtna för användning vid 230 V.

Relaterade inlägg: