Vad är det för moms på försäkringar?

Innehållsförteckning

Vad är det för moms på försäkringar?

Vad är det för moms på försäkringar?

Momsfritt. Försäljning och förmedling av försäkringar är momsfria.

På vilket konto bokförs försäkring?

Kostnader för premier till en företagsförsäkring klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för företagsförsäkring i kontogrupp 63.

Hur bokförs försäkring?

Löpande bokföring Erlagda försäkringspremier för t. ex. brand-, avbrotts-, inbrotts-, vattenskade-, maskin-, ansvarighets-, garanti och kreditförsäkringar debiteras oftast konto 6310 Företagsförsäkringar. För att minska kostnaden för försäkringspremierna kan försäkringsavtalet kompletteras med avtal om självrisk.

Är det moms på självrisk?

Självrisk vid säljares reparation Vid skadefall reparerar säljaren varan mot att kunden betalar en självrisk. Försäkringsbolaget ersätter säljaren för kostnaden för det material som går åt vid reparationen. Säljaren har rätt till avdrag för mervärdesskatten på materialet.

Vilket konto bokför jag olycksfallsförsäkring på?

En kostnad för en skattepliktig förmån av olycksfallsförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda. För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debetering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73.

När får man dra hela momsen på Leasingbil?

Vid utköp av en leasingbil gäller samma avdragsregler som vid vanliga bilköp. Den moms som du betalar vid lösen av ett leasingkontrakt är alltså moms på bilens inköpspris och inte moms på leasingavgiften (hyran). Därför gäller samma avdragsförbud vid utköp av en leasingbil som vid andra bilköp.

Vad är moms på en försäkring?

  • Moms på försäkring. Vid försäljning av en vara eller tjänst förekommer att säljaren tillhandahåller en försäkring som ska skydda köparen vid eventuell skada. Normalt är det ingen moms på en försäkringspremie. Om köparen kan välja att teckna försäkringen mot en separat ersättning ska försäkringen ses som en separat tjänst.

Varför är försäkringar momsbefriade?

  • Det beror på att försäkringar är undantagna från momsplikten, dvs dom är momsfria eller momsbefriade. Om du är artist slipper du också fakturera ditt gage med moms. Båtar som ska transportera passagerare på öppet hav, yrkesmässiga båtar för handel och fisk samt sjöräddning är undantagna från momsplikten.

Vad är skillnaden mellan moms och olycksfallsförsäkring?

  • I Sverige omfattas nästan alla varor av moms, men det finns en del undantag som Skatteverket listar som kan vara bra att känna till. Om du tittar på t.ex. din hemförsäkring så ser du att det inte finns någon moms där, inte heller på din olycksfallsförsäkring. Det beror på att försäkringar är undantagna från momsplikten, ...

Relaterade inlägg: