Hur bokför man räntekostnader?

Innehållsförteckning

Hur bokför man räntekostnader?

Hur bokför man räntekostnader?

Upplupen ränta avseende skulder redovisas genom att en skuld av upplupen ränta bokförs i balansräkningen och att en räntekostnad bokförs i resultaträkningen. Räntekostnader för långfristiga och kortfristiga skulder redovisas som finansiella kostnader i kontogrupp 84.

Hur bokför jag en skatteinbetalning?

Först betalar du in din skatt, moms och eventuellt sociala avgifter till ditt skattekonto. Denna utbetalning bokförs i autokonteringen mot konto 1630 Skattekonto oavsett vad du det är du betalat. 2. En gång per månad tar du fram ditt kontoutdrag från skattekontot och bokför alla händelser som skett under månaden.

Vad är basränta på skattekontot?

  • Intäkts- och kostnadsränta registreras på skattekontot en gång i månaden. Räntan på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget. Det gör att räntan kan ändras under året. Sedan den 1 januari 2013 är basräntan 1,25 procent.

Hur kan du göra insättningar till ditt skattekonto?

  • Du kan göra insättningar till ditt skattekonto genom inbetalningar till bankgiro 5050-1055. På Skatteverkets hemsida kan du skapa ditt OCR-nummer. Du kan se saldot på ditt skattekonto genom Skatteverkets e-tjänst för skattekonto. Via samma e-tjänst kan du också begära utbetalning till ditt föranmälda bankkonto.

Vad är kostnadsränta för skatt?

  • Kostnadsränta debiteras också för skatt som Skatteverket gett anstånd med att betala. Räntan beräknas efter en räntesats motsvarande låg ränta. Räntan räknas på det belopp som ska betalas efter anståndstidens utgång.

När ska Räntan beräknas?

  • Räntan beräknas efter en räntesats motsvarande låg ränta. Räntan räknas på det belopp som ska betalas efter anståndstidens utgång. Den beräknas från och med dagen efter den ursprungliga förfallodagen till och med den dag då betalning sker, eller när anståndet upphör.

Relaterade inlägg: