Kan man säga upp folk?

Innehållsförteckning

Kan man säga upp folk?

Kan man säga upp folk?

Det finns två olika sätt att avsluta en medarbetares anställning: uppsägning och avskedande. För båda krävs saklig grund, men i övrigt är det stora skillnader mellan dem, både för dig som arbetsgivare och för medarbetaren. Uppsägning är det vanligaste, och det du tillämpar i första hand.

Vad är skillnaden mellan avsked och uppsägning?

  • Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och bli uppsagd. Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner.

Vad är skillnaden mellan avskedning och avsked?

  • Den största skillnaden är att du som blir uppsagd har rätt till lön och förmåner under uppsägningstiden. Blir du avskedad får du avsluta din anställning utan någon uppsägningstid. Avsked sker dock endast då den anställde har begått en brottslig handling eller gjort något annat lika allvarligt.

Vad beror på uppsägning personliga skäl och avskedande?

  • Uppsägning personliga skäl och avskedande beror på situationen i fråga. En anställd kan sägas upp av personliga skäl och då är personen anställd under sin uppsägningstid. Har medarbetaren grovt misskött sig kan denne avskedas.

Har du blivit uppsagd från fast anställning?

  • Om du har blivit uppsagd har du under uppsägningstiden rätt att arbeta, samt behålla din lön och andra anställningsförmåner. Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kan du bli uppsagd från en fast anställning på två grunder: arbetsbrist eller personliga skäl.

Relaterade inlägg: