Vad är skillnaden mellan folksaga Konstsaga och Barnsaga?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan folksaga Konstsaga och Barnsaga?

Vad är skillnaden mellan folksaga Konstsaga och Barnsaga?

Konstsaga[redigera | redigera wikitext] En konstsaga är en saga som till skillnad från folksagan har en känd författare. Konstsagan har vidare en konstnärlig och estetisk intention medan folksagan är kopplad till muntlig kultur.

Vilken betydelse har magi i folksagor?

En saga är en fantastisk berättelse som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral och har en slående sensmoral.

Hur lång ska en saga vara?

Vi talar ibland om ”folksagor” som om det vore en speciell sorts sagor, vilket de egentligen inte är. Man kan dock urskilja några saker som är typiska för en svensk folksaga: En folksaga är sällan särskilt lång. Den skall varalång som man kan uppehålla barns intresse runt en eld eller innan de går och lägger sig.

Hur kom sagor?

Det är bevisat att flera Europeiska folksagor är av indiskt ursprung, eller åtminstone kommit från Indien via perser och araber till Europa. Alternativet att de skulle vara av gemensamt indoeuropeiskt eller annat ursprung anses mindre troligt.

Relaterade inlägg: