Vad skiljer vårvete från höstvete?

Innehållsförteckning

Vad skiljer vårvete från höstvete?

Vad skiljer vårvete från höstvete?

Det som skiljer vår- och höstvetet åt är när på året det sås, eftersom vårvetet inte kräver köldperiod. Ofta lämpar sig dock en och samma typ av vete inte för sådd under båda perioderna. Den största delen av världsproduktionen är höstvete. Vårvetet har högre proteinhalt än höstvete.

När skördar man höstvete?

Höstvete sås på hösten och skördas nästkommande höst. I Sverige odlas främst höstvete (85%), men internationellt dominerar vårveteodling. Höstvete ger större skördar än vårvete och odlas som brödsäd och som fodersäd.

När skördar man vårvete?

Vårvete sår man följaktligen på våren. Både höstvete och vårvete skördar man på hösten. De olika vetesorterna är anpassade för att antingen sås på våren eller på hösten. Det går alltså inte att så vårvete på hösten och tvärt om.

Vilka är de fyra vanligaste sädesslagen som odlas i Sverige?

Vete, havre, råg och korn - spannmålsbaserade livsmedel ger mycket näring och har många hälsofördelar.

Hur sent kan man så vete?

Trots att vi är inne i november pågår fortfarande en del höstsådd av vete runt Kristianstad. Populationsråg är vanligt att så sent på hösten, i extremfallen historiskt ända fram till jul. Men att man fortfarande sår höstvete är ovanligt enligt Johan Yngwe på KLF.

När ska man så rågvete?

Höstkorn hybrid: 5 september till 20 september. Höstkorn 2rads: 10 september till 20 september, Höstkorn är den höstspannmålsart som är mest känslig för förändringar i såtidpunkt och bör inte sås för tidigt. Rågvete: 1 september till 30 september. Råghybrid: 1 september till 30 september.

Relaterade inlägg: