Vad räknas till våld?

Innehållsförteckning

Vad räknas till våld?

Vad räknas till våld?

Våld är när någon gör dig illa, fysiskt eller psykiskt. Det kan vara att bli slagen, dragen i håret, utsatt för sexuella övergrepp eller mobbad. Många hör av sig till Bris och berättar om våld hemma, i skolan och på nätet och ofta känner man sig ensam med sina tankar och känslor om det som hänt.

Vilka olika typer av våld finns det?

Psykiskt våld kan handla om nedsättande kommentarer, förlöjliganden, glåpord, hot, tvång och trakasserier. Den våldsutsatta kan också utsättas för kontroll och social isolering. Fysiskt våld kan bestå av örfilar, knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag.

Har blivit utsatt för våld?

Numret är 114 14. Är det akut ringer du alltid 112. Om du själv har blivit utsatt för våld eller övergrepp eller blivit kränkt på annat sätt kan det vara bra att prata med någon vuxen som du litar på. Kanske finns någon på din skola – en lärare, kurator eller skolsköterska.

Hur beter sig barn som blir slagna?

Oro, nedstämdhet, aggression och känslomässig instabilitet att må psykiskt dåligt till exempel visar oro, nedstämdhet, aggression. plötsligt ändrar sitt beteende markant.

Vilka män slår?

Vilka är männen som misshandlar sin partner? – Det är alla möjliga typer av män, arbetarklass, medelklass, hög utbildning, kriminell bakgrund. Det är vanligare bland unga än äldre. En del har missbruksproblem eller andra typer av psykologiska problem.

Vad är en nära relation?

En nära relation kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Begreppet omfattar även barn, föräldrar och syskon till gärningspersonen. Brotten handlar ofta om ofredande, olaga hot, misshandel eller sexualbrott.

Relaterade inlägg: