Vad räknas som funktionsvariation?

Innehållsförteckning

Vad räknas som funktionsvariation?

Vad räknas som funktionsvariation?

Funktionsvariation. I dagligt tal förekommer allt oftare det vidare begreppet funktionsvariation, som syftar till inneboende förmågor. Variationen är det som avviker från normen gällande både psykisk, fysisk eller kognitiv funktion. Det innebär inte per automatik att det är en funktionsnedsättning som åsyftas.

Vad innebär det att vara funktionshindrad?

Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.

Vad heter handikapp?

Handikapp eller handicap kan avse: Handikapp – en partiell eller total nedsättning av en fysisk, kognitiv, psykisk, sensorisk, emotionell eller utvecklingsbetingad förmåga, se funktionsnedsättning. Handicap – metoder att utjämna skillnader i färdighet mellan tävlande.

Vad är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom. Barn och elever har olika individuella förutsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar individen i olika omfattning.

Vad är skillnaden på funktionsnedsättning och Funktionsvariation?

Funktionsnedsättning - en nedsättning av en funktionsförmåga jämfört med en tänkt normalförmåga. Funktionshinder - när det blir svårt för en person att göra något för att omgivningen inte är tillgänglig. Funktionsvariation - beskriver att egenskaper och förmågor hos människor är olika i hela befolkningen.

Vilka faktorer kan vara orsak till fysiska funktionsnedsättningar?

En funktionsnedsättning kan uppstå som en följd av en medfödd skada eller sjukdom. Den kan också uppstå på grund av en skada eller efter en olycka. En funktionsnedsättning kan man ha under en period eller för alltid och en person kan ha flera funktionsnedsättningar samtidigt.

Relaterade inlägg: