Vad är syftet med att bedriva evidensbaserad vård?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med att bedriva evidensbaserad vård?

Vad är syftet med att bedriva evidensbaserad vård?

Evidensbaserad praktik innebär att den professionelle väger samman sin expertis med bästa tillgängliga kunskap, den enskildes situation, erfarenheter och önskemål vid beslut om insatser.

Vad menas med evidensbaserad kunskap ge exempel på hur denna evidensbaserade kunskap kan leda till en god vård?

Evidensbaserad vård innebär att personal behandlar patienten i enlighet med bästa tillgängliga kunskap. Denna kunskap hämtas från forskning och klinisk erfarenhet hos vårdpersonal. När man väger samman patientens värderingar och behov med bästa tillgängliga kliniska kunskap kan vården få högsta kvalitet.

Hur har den evidensbaserade kunskapen förändras över tid?

EBP innebär att arbetet ska vara baserat på vetenskaplig kunskap, bland annat för att kunna mäta insatsers effektivitet och resultat (Svensson et al. ... Detta har ökat omgivningens krav på att skattepengarna ska användas på ett effektivt sätt. Samtidigt har även kraven på brukarnas inflytande ökat.

Vilka konsekvenser får det för vårdpersonalen att all vård ska vara evidensbaserad?

Evidensbaserad vård innebär att på ett medvetet och systematiskt sätt använda forskningsresultat som vägledning i vårdarbetet. Evidens ger ett bättre underlag – en säkrare grund att stå på när man fattar beslut i vården.

Relaterade inlägg: