Vad är en säkring bra för?

Innehållsförteckning

Vad är en säkring bra för?

Vad är en säkring bra för?

En gruppledning är skyddad av en säkring i gruppcentralen. En rätt dimensionerad säkring bryter strömmen i en ledare om strömmen blir större än tillåten för ledaren ifråga. ... Strömmen kan bli större än tillåten vid överbelastning eller kortslutning.

Vad är Smältproppar?

Keramiska säkringar och smältproppar Säkringar skyddar ledningarna från överbelastning. I säkringen sitter en metalltråd. Den smälter om ledningen blir överbelastad eller om det blir kortslutning. När säkringen går sönder bryts strömmen.

Vad innehåller en säkring?

En vanlig säkring består av en MYCKET tunn tråd som ligger inuti porslinskroppen och inbäddad i bl. a. sand. Tråden förbinder säkringens topp med dess botten och strömmen till dina lampor etc.

Varför är säkringarna i olika färger?

Varför har pluppen på säkringarna olika färg? Det är en färgkod som talar om säkringens styrka, hur mycket ström den tål innan den löser ut. Säkringars uppgift är att bryta strömmen om strömmen blir starkare än vad ledningarna tål, t.

Varför går det en propp?

Säkringen skyddar din elanläggning genom att ”proppen går” om något skulle bli fel. Storleken på säkringen, alltså mängden ampere (A), avgör hur mycket el du kan använda där hemma. Oftast hittar du huvudsäkringen i ditt mätarskåp eller precis intill.

Vad händer när en säkring går?

Skulle du belasta elsystemet hårt, exempelvis genom att ha flera elapparater igång samtidigt, så kan en eller flera säkringar gå sönder och det är då strömmen bryts. ”Proppen har gått” eller säkringen har löst ut! Då kan du behöva byta propp. Den propp som är trasig känns igen på att färgpricken i änden har lossnat.

Vad är tröga proppar?

Propparna sitter i bostadens gruppcentral och är försedda med en liten färgad bricka i änden, vilken vanligtvis faller ner när säkringen löst ut, eller i dagligt tal proppen gått. ... Typ gL (VDE) och gG (IEC) är den vanligaste säkringen och motsvarar till sin utlösningskarakteristik de så kallade tröga säkringarna.

Kan en säkring gå sönder?

Bor du i ett äldre hus kan du ha ett proppskåp som innehåller säkringar eller så kallade proppar som skyddar elsystem från överbelastning. Om du belastar elsystemet hårt, till exempel genom att ha flera elapparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen brytas. Du kan då behöva byta propp.

Varför löser säkringen ut vid påslag?

Löser säkringarna ut ofta? Det är ett tecken på överbelastning eller att det finns något fel i installationen eller i någon ansluten produkt. Har du många värmealstrande produkter anslutna samtidigt, exempelvis spis, tvättmaskin eller strykjärn, kan det vara orsaken till överbelastningen.

Relaterade inlägg: