Vilka sälar finns i Bottenviken?

Innehållsförteckning

Vilka sälar finns i Bottenviken?

Vilka sälar finns i Bottenviken?

I svenska vatten finns tre sälarter – gråsäl i Östersjön, vikaresäl i Bottenviken och knubbsäl på västkusten. Det finns även en genetisk avskild population av knubbsäl i Östersjön som kallas Kalmarssundspopulationen.

Vad heter Sälens mamma?

Sälars ungar kallas kut. Honan lämnar ungen efter några dagar på land eller på is när hon letar efter föda. I stora kolonier hittar hon sin unge med hjälp av lukten.

Vad heter säl honan?

Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur. Gråsälen (Halichoerus grypus) är en säl som lever både i Östersjön och Atlanten och är större än knubbsälen och vikaren. I motsats till andra svenska sälarter har den konformigt huvud. En gråsälsunge kallas kut och hanen för ståte.

Vilka sälar finns i Sverige?

Sveriges tre sälarter knubbsäl, gråsäl och vikare har under de senaste tio åren ökat i antal, men nu verkar ökningen av gråsälar i Östersjön ha planat av. Anledningarna är flera, bland annat har jakttrycket ökat på gråsäl i Sverige, Finland och Estland – varje år skjuts det bortåt 500-1 000 gråsälar.

Vad gör sälar på vintern?

Vikaren är beroende av havsis på vintern, eftersom kuten föds i februari-mars och behöver tillbringa första tiden i en is- eller snögrotta som den vuxna sälen gräver ut. Grottan ger skydd mot hårt väder och predatorer som havsörn och trut.

Vad heter en sälunge?

Kut – en sälunge, se sälar.

Vad heter kutens pappa far?

Honan föder sin kut (unge) på drivisen i februari-mars. Kuten är till först täckt av vit päls, som kallas kutpäls. Den vita kutpälsen fungerar som skydd mot fiender. Då ungen har fällt sin kutpäls far den ner i havet och får då klara sig själv, utan sin mamma.

Relaterade inlägg: