Vad är en typisk saga?

Innehållsförteckning

Vad är en typisk saga?

Vad är en typisk saga?

Har du med några av sagans kännetecken?

  • Kampen mellan det goda och onda – Huvudpersonen är oftast god och fienden är ond och oftast mäktigare än huvudpersonen. ...
  • Magi och övernaturlighet – Karaktärer kan ha övernaturliga krafter och fantastiska saker sker.

Hur lång är en saga?

Vi talar ibland om ”folksagor” som om det vore en speciell sorts sagor, vilket de egentligen inte är. Man kan dock urskilja några saker som är typiska för en svensk folksaga: En folksaga är sällan särskilt lång. Den skall vara så lång som man kan uppehålla barns intresse runt en eld eller innan de går och lägger sig.

Vad innehåller en folksaga?

De innehåller nästan alltid övernaturliga händelser och personer. Det som var religion för ett folk bildade myter hos andra. Och det är i myterna vi hittar ursprunget till "quest"-historierna som så ofta förekommer i fantasylitteraturen. Bland myterna hittar man till exempel Eddan.

Hur vet man att det är en saga?

Folksagor är sagor som har berättats av människor under långa tider och ingen vet vem som först berättade dem. De har berättats muntligt från generation till generation och har förändrats under vägen. Sagorna utspelar sig i fantasins värld och ofta under en historisk tid som man inte vet exakt när den var.

Vad är en saga förskola?

Du kan enkelt göra egna sagor som lämpar sig för berättande i förskolan och för pedagogiskt arbete. Pröva denna metod som först beskriver hur du jobbar fram sagans skelett för att sedan fördjupa innehåll och karaktärer. Målet är att skapa enkla sagor som du sedan berättar och engagerar med hos din barngrupp.

Relaterade inlägg: