Vad är tillsatser i livsmedel?

Innehållsförteckning

Vad är tillsatser i livsmedel?

Vad är tillsatser i livsmedel?

Tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att t ex – öka hållbarheten (konserverings-, antioxidationsmedel), – påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, för- tjocknings- och klumpförebyggande medel) eller – påverka färg eller smak (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).

Varför finns det tillsatser i maten?

Tillsatser används bland annat för att öka hållbarheten, påverka konsistensen, smaken eller ge färg åt ett livsmedel. Exempel på tillsatser: Konserveringsmedel och antioxidationsmedel – ökar hållbarheten. Emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel – påverkar konsistensen.

Vad finns det för positiva respektive negativa sidor med tillsatser?

Smakförstärkelse används för att konsumenten ska få en bättre och mer positiv smakupplevelse. Konserveringsmedel tillsätts för att öka hållbarheten hos en produkt. Sötningsmedel används för att få ett livsmedel att smaka bättre och för att det ska se ut som att produkten har ett lågt sockerinnehåll.

Varför tillsätter man Teknologiska tillsatser i livsmedel?

Teknologiska tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten (konserveringsmedel, antioxidationsmedel) eller för att påverka konsistens (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel), färg eller smak (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel, aromämnen).

Relaterade inlägg: