Vilken typ av anhörigstöd tror du behövs utöver det som finns i dag?

Innehållsförteckning

Vilken typ av anhörigstöd tror du behövs utöver det som finns i dag?

Vilken typ av anhörigstöd tror du behövs utöver det som finns i dag?

Direkt och indirekt anhörigstöd Direkt anhörigstöd kan vara samtalsstöd, information och utbildning, må bra aktiviteter, ekonomisk ersättning för förlorad arbetsinkomst och avlösning exempelvis. Indirekt anhörigstöd skulle kunna vara hemtjänst, dagverksamhet, korttidsboende och bostadsanpassningar.

Vilka frivilligorganisationer finns för närstående?

Anhörig- patient- och frivilligorganisationer

  • Afasiförbundet. Al-Anon familjegrupper i Sverige. Alzheimer Sverige. ...
  • Fibromyalgiförbundet. Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. ...
  • RLS-förbundet. Reumatikerförbundet. ...
  • Schizofreniförbundet. Spelberoendes riksförbund.

Vad gör en Anhörigstödjare?

De kallas vanligen anhörigkonsulent, anhörigombud och anhörigsamordnare. De arbetar med att utveckla, informera om och erbjuda olika former av direkt stöd till anhöriga. De direkta formerna av anhörigstöd är oftast kostnadsfria och man behöver inget beslut från en biståndshandläggare för att få dem.

Vad innebär det att kommunen har det yttersta ansvaret för kommuninvånarna?

socialtjänst, social verksamhet i kommunal regi, reglerad genom socialtjänstlagen (2001:453). Kommunen har enligt lagen det yttersta ansvaret för att alla kommuninvånare får det stöd och den hjälp de behöver, i den mån inte det ansvaret ligger på andra huvudmän, exempelvis staten.

Varför behövs Anhöriggrupper?

Är du anhörig till någon närstående eller finns det någon i din omgivning som har beroendeproblematik eller psykisk ohälsa? Genom vår anhöriggrupp får du kunskap, stöd, insikt och verktyg till att komma vidare i livet.

Vad säger socialtjänstlagen om anhöriga?

Den infördes en bestämmelse i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453) som anger att socialnämnden ”ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.

Relaterade inlägg: