Vad är det för pollen i luften nu?

Innehållsförteckning

Vad är det för pollen i luften nu?

Vad är det för pollen i luften nu?

Fortfarande förekommer pollen från både gräs och gråbo i luften och kommer så att göra ett tag till. Fjärrtransport med sydliga vindar kan spä på pollenhalterna av gräs och gråbo men kan framför allt föra med sig pollen från malörtsambrosia från kontinenten.

Är det mycket pollen i år?

Det verkar också som att förekomsten av pollenallergi i Sverige har ökat under de senaste decennierna. 2021 kan bli ett besvärligt år. Pollenhalterna av al och hassel är mycket höga. Halterna av alpollen är hundra gånger högre än förra året.

Vad är det som blommar just nu?

I Norrland är björkblomningen i full gång och i södra Sverige blommar ekarna. Båda dessa arter bidrar med att det nu är höga pollenhalter i nästan hela landet. Dessutom smyger nu gräsen i gång med sin blomning i södra Sverige och en lång period av gräspollen väntar framöver.

När slutar pollensäsongen?

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet du bor. Receptfria läkemedel kan ofta dämpa besvären, och ibland ta bort dem helt. Du kan följa aktuella pollenprognoser på Pollenrapporten.se.

När är pollen som värst?

– Pollensäsongen pågår från mars till september beroende på vilken typ av pollen man är allergisk mot, men många upplever det som värst under våren, säger Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor.

Relaterade inlägg: