Vad är källare?

Innehållsförteckning

Vad är källare?

Vad är källare?

Källare[redigera | redigera wikitext] Källare (KV) kan finnas i hus och utgörs av våningsplan som ligger helt eller delvis under markytan. I bostadshus finns oftast bara en källarvåning. En del hus, oftast större byggnader som till exempel sjukhus, kan ha mer än ett källarplan.

Hur påverkar Jordtrycket Källargrunden?

Hur mycket påverkar jordtrycket källargrunden? Det beror på hur stort avståndet är mellan de tvärgående bärande källarinnerväggarna. Har de ett avstånd på mindre än fyra meter innebär jordtrycket sällan något problem. För större avstånd kan det behövas extra förstärkning, särskilt om källarytterväggarna är murade.

Vad innebär Källargrund?

Källare under en byggnad användes förr huvudsakligen till förråd och pannrum. Numera används källaren ofta till andra ändamål, till exempel som gillestuga och hobbyrum. Från grundläggningssynpunkt kan sluttningshus ses som en kombination av källargrund och platta på mark.

Hur renoverar man källare?

1. Fuktig och redan inredd källare

  1. Förarbete: Sanera bort det organiska materialet. ...
  2. Väggar: Isolera helst utifrån i samband med en dränering för att få en varmare vägg. ...
  3. Förarbete: Tvätta rent och riv allt organiskt material som gipsskivor, träreglar, etc.
  4. Väggar: Använd fukttåligt material.
  5. Tak: Fukttåliga material.

Hur stavar man källare?

Ordet källare används oftast mitt i en mening och uttalas precis som det låter.

Hur att inreda en källare?

Inred källaren

  1. Varmare är torrare.
  2. Aldrig organiskt material, trä, papper, sågspån med mera i kontakt med betong.
  3. God ventilation, vilket kräver fläkt.
  4. Öppna färger, måla med silikatfärg på källaryttervägg.
  5. Stäng aldrig in fukt.
  6. Undvik golvvärme eller rådfråga någon som kan.

Vilka tre olika typer av Källargrunder finns?

Om det är ett litet hus finns vanligen tre bärande linjer och byggnationen kan bestå av murverk och trä. I större byggnader byggs både väggar och bjälklag i armerad betong. Ytterväggarna kan bestå av murblock, betong, lättbetong eller betongelement.

Hur fungerar en Platonmatta?

Platonmattor är tillverkade i polypropylenplast som är en återvinningsbar plast. Den är försedd med distanser som läggs mot väggen för att skapa en luftspalt. ... Platonmattan läggs på utsidan av grunden och under marknivå för att förhindra att fukt kan tränga in igenom väggarna. Det minskar problemen med fukt betydligt.

Vad gör en husgrund?

Grundläggningens uppgift är att bära byggnadens stomme, att hålla fukt och radon borta, och ibland att bidra till husets isolering. Detta är det viktigaste strukturella elementet, eftersom det har en svår uppgift att skydda strukturen från formförvrängning, för tidig förstörelse och deformation under drift.

Får man inreda källare?

Du måste i regel ansöka om olika lov hos kommunen i samband med att du ska inreda källaren. Om inte källaren är godkänd som bostadsrum måste du göra en anmälan om ändrad användning till kommunen, och det är något som du kan göra på egen hand.

Relaterade inlägg: