Hur ser Tellus ut?

Innehållsförteckning

Hur ser Tellus ut?

Hur ser Tellus ut?

Planeten Tellus, jorden, skapades ur ett gasmoln för ca 4,6 miljarder år sedan. Detta moln förtätades till ett klot av smälta bergarter. Efterhand som temperaturen sjönk stelnade ytan till en fast skorpa. Under ytan (jordskorpan) är temperaturen fortfarande så hög att delar av jordens inre befinner sig i flytande form.

Vilka tre delar består jorden av?

Jordklotets uppbyggnad

  • Kärnan. Jordens kärna består av en inre och en yttre del. ...
  • Manteln. Manteln består huvudsakligen av mörka järn- och magnesiumrika silikatmineral som pyroxen och olivin. ...
  • Jordskorpan. Jordskorpan består också huvudsakligen av silikatmineral.

Hur länge har det funnits liv på jorden?

Kunskapen om djur och växter som funnitsjorden före människan kommer från fossil. Fynd av fossil gör att forskare idag tror att det fanns bakterieliknande mikroorganismer redan för 3,5 miljarder år sedan, alltså ganska tidigt i jordens historia.

Hur ser ut jorden?

Jordklotet är en tillplattad sfär med en tunn yttre fast skorpa, följt nedåt av den heta och plastiska manteln, den flytande yttre kärnan, och den fasta inre kärnan. ... Densiteten är dock högre i jordens kärna än i manteln och jordskorpan. Dess inre är hett och delvis flytande.

Vad är jordens ålder?

  • Fakta om jorden. Jordens ålder är fastslagen till cirka 4,5 miljarder år. Jordens radie är 6 371 kilometer, så det är cirka 40 000 kilometer runt jorden. Jordens avstånd till solen är 150 miljoner kilometer. Jorden har en måne.

Vad är de bästa förutsättningarna för livet på jorden?

  • Livet på jorden. Jorden har de bästa förutsättningarna för liv eftersom planeten befinner sig i solsystemets beboeliga zon. Den beboeliga zonen är det avstånd från solen där en planets yttemperatur medför att där kan finnas flytande vatten. Jordens befolkning ökar för varje år som går – och i dag finns det cirka 7,6 miljarder människor på jorden.

Hur skyddar man livet på jorden?

  • Atmosfären skyddar livet på jorden genom att absorbera skadlig ultraviolett strålning från solen och kosmisk strålning från rymden och även genom att minska temperaturskillnaderna mellan dag och natt samt att höja medeltemperaturen på jorden. Atmosfären har inget abrupt slut utan tunnar gradvis ut i tomma rymden.

När bildades jorden genom ackretion?

  • För 4,54 miljarder år sedan bildades jorden och de andra planeterna ur solnebulosan, en skivformad massa av stoft och gas som blev över när solen föddes. Uppbyggandet av jorden genom ackretion var i stort sett över inom 10–20 miljoner år.

Relaterade inlägg: