Vad ingår i Norrland?

Innehållsförteckning

Vad ingår i Norrland?

Vad ingår i Norrland?

Vad är Norrland? Administrativt består Norrland av fem län, Gävleborgs, Västernorrland, Jämt- lands, Västerbottens och Norrbottens län. Indelningen i län härstammar från 1600-talet och Axel Oxenstiernas dagar, även om norrlandslänen tillkom senare i takt med kolonisationen.

Hur många sjöar finns det i Norrland?

Fotograf: Sara Elfvendahl. Norrbottens län täcker ungefär en fjärdedel av Sveriges yta och här finns en tredjedel av landets alla sjöar, ungefär 31 000 stycken större än en hektar. Det finns ännu fler bäckar, åar och älvar.

Vad tillhör södra Norrland?

Södra Norrland omfattar här tre län: Gävleborgs län (X), Västernorrlands län (Y) och Jämtlands län (Z) samt större delen av sex landskap, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Medelpad, Jämtland och Ångermanland.

Var är gränsen till Norrland?

Men det finns även ett naturgeografiskt, ett kulturhistoriskt, ett klimatologiskt och nu också ett demografiskt Norrland. Den naturgeografiska gränsen för Norrlandsterrängen går mellan kuperad och jämn terräng och sträcker sig från norra Bohuslän över Mellansverige och når kusten strax söder om Sundsvall.

Vilken dialekt har Umeå?

Umeå meets Umeå kallas det hela, vilket syftar på att det är västerbottniska musiker som möter dialekter från trakten. Men det är inte enkelt att ringa in vad som kännetecknar just västerbottniska dialekter, konstaterar Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk vid Umeå universitet.

Vad tycker du om skånska?

Enkätundersökningar från 70-talet visar hur gymnasieungdomar värderade skånskan mycket lågt i jämförelse med till exempel norrländska, dalmål, värmländska och göteborgska. Men på senare år har skånskan fått allt bättre rykte. Skånskan anses nu vara en av Sveriges mest pålitliga – och sexiga – dialekter.

Vad tycker du om dialekter?

Enkätundersökningen visar att de flesta av eleverna har en positiv attityd till dialekter överlag, där de lyfter fram fördelar som att det är bra att veta varifrån någon kommer och att det skapar gemenskap och mångfald. Samtidigt finns det många känslorelaterade åsikter om olika typer av dialekter.

Relaterade inlägg: