Vad innehåller näsan?

Innehållsförteckning

Vad innehåller näsan?

Vad innehåller näsan?

I varje näshåla finns tre så kallade näsmusslor av ben. Bakåt leder näshålan ut i svalget. Näsan består av både brosk och ben. Brosk är en vävnad som är mjukare än benvävnad.

Vad är näsans funktion?

Näsan har en viktig uppgift när det gäller att värma upp, anfukta och filtrera inan- dad luft. För att på så effektivt sätt som möjligt kunna klara av dessa uppgifter behöver den inandade luften bli turbu- lent.

Är näsan ett?

Näsan är hos människan ett från ansiktet utskjutande organ för andning och lukt. Motsvarande organ hos andra djurarter kallas nos, tryne eller snabel. Det iögonfallande organet har uppmärksammats som litterärt tema bland andra av novellisterna Nikolaj Gogol och Akutagawa Ryunosuke.

Finns det muskler i näsan?

Den snabba utblåsningen av luft framkallas vanligen när näsans nervceller retas, antingen mekaniskt, av till exempel små partiklar, eller av kemiska substanser. Reflexen är kraftfull, svårkontrollerad och engagerar en lång rad muskler, inklusive dem i ansiktet.

Vad sitter i näsan?

Inuti näsan finns nässkiljeväggen (eller nässeptum) som delar upp näshålan i två halvor – våra två näsborrar. Nässeptum är uppbyggd av brosk framtill och ben baktill. Hela ytan är täckt av en slemhinna med många blodkärl. Det är slemhinnan i näsan som bildar snor.

Vad kan man göra åt rinnande näsa?

Se till att ha med dig näsdukar så du kan snyta dig ofta istället för att ha snor som irriterar i näsan och svalget. Drick vatten. Rinnande snuva och slem som rinner ner i svalget kan irritera och ge upphov till hosta. Att dricka vatten eller te kan hjälpa till att minska irritationen i näsa och svalg.

Varför har vi två näsborrar?

Orsaken till den dubbla uppsättningen är bland annat att det kan ge ett bättre luktsinne, när det finns två ingångar för doftämnena. Hos många djur sitter näsborrarna åtskilda från varandra, vilket ger större chans att fånga upp dofterna i omgivningen och kanske också att kunna riktningsbestämma källan till dem.

Relaterade inlägg: