Vad består en parfym av?

Innehållsförteckning

Vad består en parfym av?

Vad består en parfym av?

Så hur tillverkas parfymer och vad är de egentligen gjorda av? En parfym är en sammansättning av flera råvaror (mestadels växt- eller djurbaserade, men även syntetiska), destillerat vatten och ren alkohol. Eftersom alkoholen är luktlös, får parfymen sin doft från de eteriska oljor och doftämnen som tillsätts.

Hur man gör en egen parfym?

När man tillverkar parfym använder man oljor från till exempel växter och frukter. De kallas eteriska oljor och innehåller naturliga dofter. Oljan är från början koncentrerad och alldeles för stark för att använda som parfym. Därför spär man ut den med etanol (alkohol) och vatten.

Hur många doftnoter har en parfym?

En parfym har tre nivåer, de kallas doftnoter. De tre nivåerna heter toppnoter, mellannoter och basnoter. Toppnoterna är det första du lägger märke till när du öppnar eller sprayar en parfym.

Hur många toner har en parfym?

Parfymer projicerar olika på olika personer, under olika omständigheter, de utvecklas och lever sitt eget liv på vår hud. Om vi ger dem en chans visar de oss sin magi. ? De flesta dofter består av tre nivåer.

Hur gör man egna eteriska oljor?

För att ett växtextrakt ska kunna kallas eterisk olja måste de utvinnas på ett av följande sätt: genom destillation (som är den mest använda metoden), genom kallpressning eller genom direktuppvärmning av växtmassa. Växtextrakt som utvinns på andra sätt kallas inte eteriska oljor.

Varför doftar parfym?

Parfym är kemi och vetenskap. Doft luktar olika på olika människor, men också olika på samma människa beroende på var i livet hen befinner sig och hur hen lever. Enkelt förklarat – ens livsstil doftar och i takt med att den förändras, förändras också parfymens lukt, säger Linda Landenberg.

Varför försvinner parfymdoft?

Det viktiga är att parfymen står mörkt och inte för varmt. Det finns även andra saker som gör att din parfym tappar lukten eller att doften förändras. Till exempel ska man undvika att utsätta parfymflaskor för onödig skakning.

Relaterade inlägg: