Vad kan man göra med vitlök?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med vitlök?

Vad kan man göra med vitlök?

Använd vitlök till allt – kött, grönsaker, fisk. Finhacka gärna vitlöksklyftorna istället för att pressa dem och var försiktig så att du inte steker dem i för varm stekpanna, bränd vitlök smakar nämligen inte gott.

Var kommer vitlök ifrån?

Vitlök härstammar från sydvästra och centrala Asien. I Sverige har vitlök funnits sedan vikingatiden. Vitlöken förökas vegetativt genom att man sätter en lök som ger spridning. Det bildas också ofta groddknoppar i blomman som kan sättas på samma sätt.

Vad är bra med vitlök?

Vitlöken är en av de äldsta och mest använda ingredienserna inom folkmedicinen sedan antikens dagar. Den motverkar bland annat hjärt- kärlsjukdomar och är bra för människor med högt kolesterolvärde. Vi har testat de bästa vitlökskapslarna.

Vad ska man gödsla vitlök med?

Sammanfattning vårskötsel av vitlök

  • Rensa och luckra jorden runt plantorna.
  • Gödsla med kväverikt gödsel (benmjöl, gräsklipp, gödselvatten till exempel)
  • Håll jorden fuktig, till exempel genom täckodling.

Vilken vitlök är godast att odla?

Ska du odla mycket vitlök är det alltså en god idé att välja vitlökssorter med lång hållbarhet. Då är sorterna 'Thermidrome', 'Unikat' eller 'Dukat' de bästa valen.

Kan man sätta vitlök från affären?

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. ... Köp helst vitlök i trädgårdshandeln, eftersom vitlök från livsmedelsaffären kan föra med sig jordsjukdomar till ditt köksland. Det är inte farligt för dig, men försämrar odlingsmöjligheterna på sikt.

Är det bra att äta vitlök när man är förkyld?

Att äta vitlök vid förkylningar är en, sedan länge, välanvänd kur. Det finns dock inga vetenskapliga resultat som pekar på att vitlök hjälper.

Relaterade inlägg: