Vad betyder ytterörat?

Innehållsförteckning

Vad betyder ytterörat?

Vad betyder ytterörat?

Ytteröra[redigera | redigera wikitext] Ytterörat består av öronmusslan, latin pinna, i dagligt tal kallat för öra, en utväxt på var och en av huvudets sidor, och hörselgången.

Hur fungerar Ytteröra?

Formen på vårat ytteröra liknar en tratt. Formen gör att det blir enklare för örat att fånga upp och förstärka ljud. Ytterörat fångar upp ljudvågorna som finns i vår omgivning. Sedan styrs ljudvågorna vidare genom hörselgången till trumhinnan.

Vad har vi ytterörat till?

Ytteröron har utvecklats för att fånga upp och leda ljud till trumhinnan. För en hare gör de stora, rörliga öronen att den kan lyssna efter rovdjur åt alla håll. Att ha två öron gör att ljuden inte når öronen exakt samtidigt, så att haren kan avgöra från vilket håll det kommer.

Är trumhinnan i ytterörat?

Ytterörat är de delar av örat som vi ser på utsidan samt hörselgången. Trumhinnan hittas i mellanörat, ett par centimeter från hörselgångens öppning, tillsammans med tre små ben som kallas för hörselbenen. Ljud som kommer in mellanörat träffar trumhinnan, som börjar vibrera.

Finns i öronen?

Örat och hörselorganet

  • Ytterörat omfattar öronmusslan och hörselgången.
  • Mellanörat är trumhinnan, hörselbenen och örontrumpeten.
  • Innerörat består av hörselsnäckan samt balansorganet. Här börjar också hörselnerven.

Hur länge sitter rör i öronen?

Uppföljning. Röret kontrolleras hos öronläkare så länge det sitter kvar. Vanligen stöter kroppen ut röret inom ett år men hos vissa är röret kvar under flera år.

Vad skyddar örat?

Trumhinnan utgör gränsen till mellanörat, som innehåller en kedja av hörselben som kallas hammaren, städet och stigbygeln. Dessa ben har till uppgift att förstärka ljudet och föra det vidare till innerörat. Benen kan även bidra till att dämpa starka ljud, så att hörseln skyddas.

Relaterade inlägg: