Vad finns i ryggmärgskanalen?

Innehållsförteckning

Vad finns i ryggmärgskanalen?

Vad finns i ryggmärgskanalen?

När kotkropparna "staplas" på varandra i ryggraden bildar dessa hål tillsammans ett rör som kallas ryggmärgskanalen. Förutom ryggmärgen och dess rötter innehåller ryggmärgskanalen även ryggmärgshinnor som omger ryggmärgen, blodkärl, och cerebrospinalvätska.

Vad finns i ryggmärgen?

Ryggmärgen och hjärnan består av nervceller och nervtrådar som kallas grå och vit substans. I den grå substansen finns nervcellernas cellkroppar. Den vita substansen innehåller nervtrådar omgivna av stödjeceller, så kallade gliaceller. Nervtrådarna skickar vidare nervsignaler.

Vad har ryggraden för funktion?

Ryggradens uppgift är att stödja kroppen och skydda ryggmärgen. Ryggmärgen sänder meddelanden mellan hjärnan och kroppen och är en del av det centrala nervsystemet. ​Ryggkotorna bygger upp ryggraden. Kotorna förbinds av mjuka mellankotskivor.

Vad består en Nervtråd av?

Nerv-utskottet = nervtråden = axonet, är omgivet av speciella stödjeceller; schwannceller, som skyddar och underhåller axonet så att signalerna kan transporteras snabbt. Axonerna med sina omgivande schwannceller ligger sedan buntade i de större kablar som går från ryggraden ut till alla delar av kroppen.

Vad heter de olika kotorna i ryggraden?

Ryggraden är ett viktigt stöd för vår kropp och utgörs av 24 kotor, staplade på varandra. De sju översta kallas halskotor, nedanför dem finns tolv bröstkotor och därefter fem ländryggskotor. I mitten av ryggkotorna går ryggmärgen i en kanal.

Relaterade inlägg: